Nyheter

Höslaget i Avan 10 augusti

Höslaget är Avans årliga skördemarknad som anordnas den andra lördagen i augusti med fokus på lokala livsmedel och hantverk. Avan är en by med ca 400 invånare belägen på en ås vid Luleälvens södra strand, omgiven av ett vidsträckt odlingslandskap som formats av hundratals år av mänsklig närvaro. Höslaget pågår under en dag (10/8, kl 11-15) och brukar locka tusentals besökare från när och fjärran. Syftet med Höslaget är att främja bygdens traditionella livsmedel och hantverk samt visa upp en levande och livskraftig landsbygd.

Läs mer på hemsidan Hem (avansby.se)

Utöver marknaden erbjuds ett brett utbud av aktiviteter för barn och vuxna. På Avangården (Jahansvägen 777) kan man klappa fåren och shoppa i gårdsbutiken. I Lindströms bagarstuga vid Avans skola bakas tunnbröd på traditionellt vis. ”Buskspel i Norr” är en spelmansträff för flinka spelmän från hela landet som tillsammans skapar ljuv musik i norrbottensgården Nykall på Avans byaväg 32. Den motorintresserade kan besöka utställningar av veteranbilar, traktorer och andra slags antika maskiner. På Barnens Höslag finns aktiviteter som tilltalar yngre besökare, t ex ponnyridning, höhoppning, jättesåpbubblor, ansiktsmålning och barnens loppis. För att mätta magarna på Höslagets besökare finns det flera matvagnar inom marknadsområdet. Kön brukar ringla sig särskilt lång till den halstrade strömmingen, suovaskebaben och Avangårdens delikata lammrullar. På Avans sommarcafé i Föreningshuset kan man sedan avnjuta hembakt fikabröd.

Höslaget i Avan 10 augusti

Liknande nyheter

Höslaget i Avan 10 augusti

Höslaget är Avans årliga skördemarknad som anordnas den andra lördagen i augusti med fokus på lokala livsmedel och hantverk. Avan är en by med ca